Tokio, 22. ožujka 2018.

Obilježavanje 25. godišnjice diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana i 5. godišnjice ulaska Hrvatske u EU

Koncertom klape Kaleta i svečanim prijemom u Tokiju je 22. ožujka 2018. obilježena 25. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Japana i 5. godišnjica ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Svečanost je održana u Delegaciji Europske unije u Japanu pred dvjestotinjak uglednika iz političkog, gospodarskog i društvenog života te diplomatskog zbora. Među uzvanicima bile su i Njezino carsko veličanstvo princeza Takamado i njezino carsko veličanstvo princeza Tsuguko.

Okupljenima su se obratili Yasuhide Nakayama, predsjednik vanjskopolitičkog odbora zastupničkog doma japanskog parlamenta, Manabu Horii, parlamentarni zamjenik ministra za vanjske poslove, Viorel Isticioaia-Budura, veleposlanik Europske unije u Japanu te Dražen Hrastić, veleposlanik Republike Hrvatske u Japanu.

U svom govoru veleposlanik Hrastić je naglasio kako se između Hrvatske i Japana u ovom relativno kratkom razdoblju razvilo veliko prijateljstvo i izvrsna suradnja s ambicijom daljnjeg jačanja odnosa na svim područjima od zajedničkog interesa. Hrvatska kao najnovija članica Europske unije posebno naglašava važnost čvrste suradnje i partnerskih odnosa kako među državama članicama tako i s trećim zemljama s kojima EU dijeli zajedničke vrijednosti.

Hrvatska i Japan uspostavili su diplomatske odnose 5. ožujka 1993. godine, a iste godine otvoreno je i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Tokiju. Hrvatska je postala članica Europske unije 1. srpnja 2013. godine, a u skorije vrijeme se očekuje potpisivanje sporazuma o gospodarskom i strateškom partnerstvu Europske unije i Japana, čijim će se stupanjem na snagu odnosi prvog i četvrtog najvećeg svjetskog gospodarstva podići na još višu razinu.

Zadarska klapa Kaleta u Japanu  je na turneji u sklopu koje je, osim u Tokiju, nastupila i u Nagasakiju, Miyazakiju, Sagi i Tokamachiju. Uz nastupe klape organizira se i prezentacija hrvatske gastronomije uz poznatog chefa Hrvoja Zirojevića. Dolazak klape Kaleta i masterchefa Hrvoja Zirojevića omogućen je financijskom potporom i organizacijskom podrškom tvrtke „Memolead Group“, grada Tokamachija i Japansko hrvatskog društva razmjene (JCEA) iz Osake, koje je osnovala i vodi gospođa Jelena Yamasaki.