21. ožujka 2018.

Obilježavanje 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa s Japanom i 5. godišnjice ulaska u EU u gradu Tokamachiju

U sklopu programa obilježavanja 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana te 5. godišnjice ulaska u Europsku uniju u gradu Tokamachiju na sjeveroistoku Japana također su održani koncert klape „Kaleta“ i gala večera na kojima je jela pripremao masterchef Hrvoje Zirojević.

Na koncertu održanom u srijedu, 21. ožujka bili su brojni uglednici iz političkog, gospodarskog i kulturnog života grada te brojna publika u novootvorenoj koncertnoj dvorani. Prije koncerta nazočnima su se obratili gradonačelnik Hirofumi Sekiguchi i veleposlanik Dražen Hrastić. Klapa Kaleta je program izvodila zajedno s dvjema japanskim a capella grupama The Soulmatics iz Tokija te Yuki No Hana iz Tokamachija.

Hrvatska i grad Tokamachi njeguju posebne odnose od 2002. godine kad je u tom gradu tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva bio kamp hrvatske nogometne reprezentacije. Od tada se u suradnji s tim gradom redovito organizira velik broj kulturnih, obrazovnih, umjetničkih i gastronomskih programa. U Tokamachiju je izgrađena kuća japansko-hrvatskog prijateljstva, a mogu se i kupiti brojni hrvatski proizvodi. U gradskoj upravi je kao koordinator projekata s Hrvatskom od prošle godine zaposlen Sven Bjelan iz Zagreba.  

Dolazak klape Kaleta i masterchefa Hrvoja Zirojevića omogućen je financijskom potporom i organizacijskom podrškom tvrtke „Memolead Group“ iz Nagasakija, grada Tokamachija i Japansko hrvatskog društva razmjene (JCEA) iz Osake, kojeg je osnovala i vodi gospođa Jelena Yamasaki.