18. ožujka 2018.

Obilježavanje 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa s Japanom i 5. godišnjice ulaska u EU na otoku Kyushu (Miyazaki, Saga, Nagasaki)

Obilježavanje 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana te 5. godišnjice ulaska u Europsku uniju organiziralo je Društvo japansko-hrvatskog prijateljstva u Nagasakiju, koje vodi Shigemi Yoshida, a koji je ujedno i predsjednik Uprave tvrtke „Memolead Group“.

U sklopu obilježavanja spomenutih obljetnica održana su tri koncerta zadarske klape „Kaleta“ i gala večere na kojima je jela pripremao masterchef Hrvoje Zirojević. Na završnom koncertu i gala večeri održanima su 18. ožujka u hotelu Grand Terrace u Nagasakiju bili su nazočni Seigo Kitamura, zastupnik u Japanskom parlamentu iz Nagasakija,  Tomihisa Taue, gradonačelnik Nagasakija te veleposlanik Dražen Hrastić, koji su se uzvanicima obratili prigodnim govorima.

Na večeri je predstavljeno i dvoje studenata sa Sveučilišta u Nagasakiju koji uskoro odlaze na jednogodišnju razmjenu na Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Kao dio šireg programa  spomenutih događaja predstavljana su hrvatska vina, maslinova ulja i proizvodi od tartufa. U sklopu posjeta Nagasakiju veleposlanik Hrastić je održao i službeni sastanak s gradonačelnikom Taueom te Muzeju posvećenom žrtvama atomske bombe (Nagasaki Atomic Bomb Museum) uručio repliku „Vučedolske golubice“. U samom ulaznom holu Muzeja, kao jedini takav artefakt, već se otprije nalazi metalni origami, poklon grada Biograda.

Dolazak klape Kaleta i masterchefa Hrvoja Zirojevića omogućen je financijskom potporom i organizacijskom podrškom tvrtke „Memolead Group“, grada Tokamachija i Japansko hrvatskog društva razmjene (JCEA) iz Osake, kojeg je osnovala i vodi gospođa Jelena Yamasaki.