Tokio, 19. lipnja 2017.

Obilježavanje Dana državnosti

U Veleposlanstvu RH u Tokiju dana 19. lipnja 2017. svečanim prijemom u nazočnosti sedamdesetak japanskih dužnosnika, gospodarstvenika, stranih diplomata i prijatelja Hrvatske obilježen je Dan državnosti. Nazočnima su se obratili veleposlanik Dražen Hrastić i državni ministar za vanjske poslove Nobuo Kishi, ujedno i glavni tajnik Japansko-hrvatske parlamentarne lige prijateljstva.

Veleposlanik Hrastić je u svom obraćanju okupljenim uzvanicima predstavio značaj Dana državnosti za razvoj Hrvatske u stabilnu demokraciju koja danas s Japanom i ostalim naprednim državama dijeli zajedničke vrijednosti parlamentarne demokracije, slobodnog tržišta i vladavine prava. Ukratko je predstavio i recentna gospodarska kretanja i pozvao na povećanje gospodarske i turističke razmjene između dviju zemalja.

Ministar Kishi je istaknuo prijateljstvo između Japana i Hrvatske te uvjerenost kako će se postojeći odlični bilateralni odnosi nastaviti razvijati. Istakavši primjer izvoza hrvatske tune u Japan te veliki broj japanskih turista koji posjećuju Hrvatsku izrazio je nadu da će se i suradnja na gospodarskom planu značajno unaprijediti na dobrobit obje zemlje.

Tijekom prijema gosti su imali priliku kušati autentična hrvatska jela te vrhunska hrvatska vina koja su prisutna na japanskom tržištu, a prilika je iskorištena i za turističku promociju Hrvatske.