Tokio, 01. veljače 2019.

Obilježavanje stupanja na snagu Sporazuma o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana

Sporazum o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana stupio je na snagu 1. veljače 2019. Kako bi se obilježio i proslavio ovaj važan događaj, Delegacija Europske unije u Japanu organizirala je prijem kojem je prisustvovao veliki broj japanskih i europskih visokih uzvanika. Razni japanski i europski proizvodi, uključujući i hrvatsko vino Crljenak, bili su izloženi tijekom prijema kako bi se simbolički predstavile mogućnosti stvorene Sporazumom o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana.

Sporazum o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana ambiciozan je sporazum kojim se stvara područje slobodne trgovine koje obuhvaća više od 600 milijuna ljudi i gotovo trećinu svjetskog BDP-a. Očekuje se da će EPA između EU-a i Japana imati dalekosežni pozitivni učinak na gospodarstva EU-a i Japana te dodatno ojačati trgovinske odnose EU-a i Japana.

Dodatne informacije o Sporazumu o gospodarskom partnerstvu EU-Japan dostupne su na: http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/eu-japan-economic-partnership-agreement/.