Tokio, 12. travnja 2019.

Objava o registraciji birača za izbore za Europski parlament

Izbori za Europski parlament 26. svibnja 2019. – poziv za registraciju birača koji žele glasovati u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Tokiju

 

Predsjednica Republike Hrvatske donijela je odluku raspisivanju izbora za članove u Europski parlamentu iz Republike Hrvatske, koji će se održati u Republici Hrvatskoj i svim diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske u inozemstvu:

u nedjelju 26. svibnja 2019.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Japanu na temelju članka 29. stavka 1 i članka 36. stavka 1. zakona o registru birača (NN 144/12, 105/15) daje

objavu o prethodnoj i aktivnoj registraciji birača

Pozivaju se na prethodnu (birači koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj) i aktivnu (birači koji nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj) registraciju u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Japanu:

  • birači koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Japanu u Tokiju
  • birači koji nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj, a žele glasovati u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republike Hrvatske u Japanu u Tokiju

kako bi mogli glasovati na izborima članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske.

Zahtjev za aktivnu registraciju ne moraju podnijeti birači kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom prebivališta izvan Republike Hrvatske, osim ako žele glasovati na području druge (različite od adrese na osobnoj iskaznici, tj od adrese koju su prijavili hrvatskim tijelima) diplomatske misije ili konzularnog ureda, odnosno u Republici Hrvatskoj.

Prethodnu i aktivnu registraciju za glasovanje u Japanu birači mogu obaviti u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Tokiju najkasnije do srijede, 15. svibnja 2019. u 17:00 sati. U istome roku birači mogu odustati ili promijeniti svoj zahtjev za prethodnu ili aktivnu registraciju.

Zahtjev za prethodnu i aktivnu registraciju podnosi se osobno, poštom, putem faksa, ili e-maila skenirano u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Tokiju.

Ispunjanom obrascu zahtjeva potrebno je priložiti presliku hrvatske putovnice ili osobne iskaznice. Svi birači mogu do 15. svibnja 2019. provjeriti svoj upis u registar birača u Uredima državne uprave u Republici Hrvatskoj, u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske i putem online sustava e-Građani te zatražiti izmjene eventualnih pogrešnih podataka.

Adresa Veleposlanstva Republike Hrvatske u Tokiju je:

3-3-10 Hiroo, Shibuya-ku, 150-0012, Tokyo. Broj faksa na koji je moguće slati zahtjeve za registraciju je (03) 5469 3014, a e-mail adresa tokyo@mvep.hr. Uvid u registar birača i obrasci zahtjeva te dodatne upute dostupne su na internetskim stranicama Ministarstva uprave www.uprava.gov.hr.

Obrasce potrebne za registraciju možete preuzeti ovdje:

- za aktivnu registraciju osoba koje imaju prebivalište u inozemstvu

ZAHTJEV ZA AKTIVNU REGISTRACIJU 

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE 

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE 

 - za prethodnu registraciju osoba koje imaju prebivalište u RH

ZAHTJEV ZA PRETHODNU REGISTRACIJU 

ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE 

ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE