Tokio, 05. listopada 2017.

Posjet državne tajnice za šport Janice Kostelić Japanu

Državna tajnica za šport Janica Kostelić u Tokiju se susrela s vodećim japanskim državnim i športskim dužnosnicima, između ostalih s ministrom obrazovanja, kulture, športa, znanosti i tehnologije Yoshimasom Hayashijem, ministrom zaduženim za Olimpijske i Paraolimpijske igre Tokyo 2020 Shunichiem Suzukijem, povjerenikom Japanske agencije za šport Daichiem Suzukijem, predsjednikom Japanskog olimpijskog odbora Tsunekazuom Takedom, predsjednikom Japanskog skijaškog saveza Takahirom Kitanom, potpredsjednikom FIS-a (Međunarodne skijaške federacije) Toshiakijem Murasatom te glavnim tajnikom Japanskog nogometnog saveza Kazumichijem Iwagamijem. Državna tajnica Kostelić u Japanu boravi u sklopu olimpijskog projekta „Host Town Project“ i to na poziv hrvatskog grada-domaćina Tokamachia.
Državna tajnica je s japanskim dužnosnicima razmijenila iskustva u organizaciji sportskih institucija te posebice o pripremama za predstojeće Olimpijske i Paraolimpijske igre 2020. godine. Sugovornici su se složili kako su Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju izvrsna prigoda za jačanje dugoročne suradnje, kako u sportu, tako i u mnogim drugim područjima, kao što su  kultura, gospodarstvo, obrazovanje i turizam. Značaj ovakvih globalnih događanja nadilazi samo trajanje igara te predstavlja jedinstvenu platformu za jačanje suradnje i razmjene prije, za vrijeme i nakon samih igara. U razgovorima je posebna pažnja posvećena važnosti promicanja bavljenja rekreativnim sportskim aktivnostima kod što većeg broja građana, a upravo je Japan među vodećima u svijetu po participaciji građana u bavljenju športom.
U drugom djelu svog posjeta državna tajnica boravi u gradu Tokamachiu, u prefekturi Niigata, koji je od strane organizatora određen kao grad domaćin Hrvatskoj uoči i za vrijeme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. Bliska suradnja Tokamachia i Hrvatske seže još u vrijeme Svjetskog prvenstva u nogometu 2002. godine, kada je Tokamachi bio domaćin Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. U posljednjih 15 godina suradnja je proširena i izvan športa tako da, pored redovnog ugošćavanja hrvatske nogometne reprezentacije U17, u Tokamchiu se, u suradnji s Veleposlanstvom RH u Japanu, svake godine održava nekoliko događanja usmjerenih na promociju hrvatskog gospodarstva, kulture, turizma i gastronomije.