Kawasaki, 03. srpnja 2017.

Predstavljanje Hrvatske na Međunarodnom sajmu u Kawasakiju

Gradovi Rijeka i Kawasaki ove godine obilježavaju 40. godišnjicu prijateljstva te je upravo zahvaljujući ovoj važnoj obljetnici tradicionalni Međunarodni festival u Kawasakiju  imao snažno hrvatsko obilježje. Gradonačelnik Kawasakija Norihiko Fukuda i veleposlanik Republike Hrvatske u Japanu Dražen Hrastić su na svečanosti otvaranja Festivala naglasili značaj međunarodne suradnje među gradovima, posebno istakavši da je Rijeka najstariji grad prijatelj Kawasakija. Sa svojih preko 1,5 milijuna stanovnika Kawasaki čini dio najvećeg urbanog područja na svijetu - Velikog Tokija, koji će 2020. godine biti domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara; iste godine Rijeka će biti Europska prijestolnica kulture.

U sklopu programa Festivala veleposlanik Hrastić je održao prezentaciju o Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na Rijeku, a gospođa Blaženka Hrastić je za građane Kawasakija održala radionicu tradicionalnog zlatoveza iz sjeverozapadne Hrvatske.

Veliki interes privukao je sajam Hrvatskih proizvoda na kojem je Veleposlanstvo Republike Hrvatske na jednom mjestu okupilo veći broj uvoznika hrvatskih proizvoda široke potrošnje prisutnih na japanskom tržištu. Tako su građani Kawasakija i ostali posjetitelji na jednom mjestu mogli pronaći dvadesetak vrsta  hrvatskih vina, pivo, Maraschino, maslinova ulja, sol, Vegetu, tartufe, sardine, džemove, kravate, suvenire i druge proizvode.