Tokyo, 22. prosinca 2019.

Izbori za Predsjednika Republike Hrvatske – objava biračima

Vlada Republike Hrvatske je 14. studenoga 2019. godine donijela Odluku o raspisivanju izbora za Predsjednika Republike Hrvatske. Za dan održavanja izbora određena je nedjelja, 22. prosinca 2019. godine, od 7:00-19:00 sati po lokalnom vremenu.

U Japanu će se izbori održati na izbornome mjestu u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Japanu.

Svi birači mogu do 11. prosinca 2019. godine, provjeriti svoje podatke upisane u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/.

Birači koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a na dan održavanja izbora neće biti u mjestu svog prebivališta već žele glasovati u inozemstvu pozivaju se na PRETHODNU REGISTRACIJU pri nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu u Japanu, odnosno Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Japanu.

Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj moraju se AKTIVNO REGISTRIRATI kako bi mogli glasovati.

Od podnošenja zahtjeva za aktivnu registraciju izuzeti su birači – hrvatski državljani koji nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj, a kojima je izdana osobna iskaznica s podatkom o prebivalištu izvan Republike Hrvatske. Navedeni birači će se po službenoj dužnosti aktivno registrirati za državu i konzularno područje prema adresi prebivališta upisanoj u osobnoj iskaznici. Ako na dan izbora žele glasovati izvan svog mjesta prebivališta, odnosno pripadajućeg diplomatsko-konzularnog predstavništva, ili imaju prijavljeno prebivalište na adresi različitoj od navedene u osobnoj iskaznici izvan Republike Hrvatske, moraju do 11. prosinca 2019. godine zatražiti promjenu mjesta aktivne registracije (drugo diplomatsko-konzularno predstavništvo odnosno mjesto u Republici Hrvatskoj).

S obzirom na mogućnost održavanja drugog kruga glasovanja, pozivaju se birači da se prilikom podnošenja zahtjeva za prvi krug glasovanja, izjasne i za drugi krug glasovanja.

Zahtjev za prethodnu i aktivnu registraciju podnosi se osobno, poštom, putem faksa ili e-maila skenirano Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Tokiju. Uz zahtjev se mora priložiti i preslika valjanog identifikacijskog dokumenta (osobna iskaznica ili putovnica). Zahtjevi za aktivnu ili prethodnu registraciju mogu se podnositi zaključno do 11. prosinca 2019. godine.

Birači koji imaju vjerodajnice i pristup sustavu e-Građani mogu podnijeti zahtjev za privremeni upis, prethodnu registraciju i aktivnu registraciju te izmjene istih zahtjeva putem sustava e-Građani.

Na mrežnoj stranici Ministarstva uprave https://uprava.gov.hr/predsjednicki-izbori-2019/13319, dostupni su svi obrasci zahtjeva.

Za sve dodatne informacije, ljubazno molimo da nam se obratite na broj telefona +81 3 5469 3014 ili elektronskim putem: croemb.tokyo@mvep.hr.

OBJAVA BIRAČIMA

ZAHTJEV ZA AKTIVNU I PRETHODNU REGISTRACIJU
ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD AKTIVNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA ODUSTANAK OD PRETHODNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA AKTIVNE REGISTRACIJE
ZAHTJEV ZA PROMJENU MJESTA PRETHODNE REGISTRACIJE

 

Copyright (c) 1997.- 2021. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana