Tokio, 04. veljače 2020.

Proslava prve obljetnice stupanja na snagu Sporazuma o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana

S ciljem obilježavanja prve obljetnice stupanja na snagu Sporazuma o gospodarskom partnerstvu (SGP) između EU-a i Japana, u Delegaciji Europske unije u Japanu organizirana je 4. veljače 2020. godine prigodna proslava. Događanje je počelo govorima g. Kajiyame Hiroshija, ministra gospodarstva, trgovine i industrije, gđe. Mori Masako, ministrice pravosuđa, g. Motegija Toshimitsua, ministra vanjskih poslova, i gđe. Patricije Flor, veleposlanice EU-a u Japanu, dok se g. Phil Hogan, povjerenik EK za trgovinu, obratio skupu video porukom.
U skladu s temom događanja, što je bila digitalizacija i inovacija, događanje je bilo usmjereno na predstavljanje primjera inovativnih europskih i japanskih proizvoda u područjima kao što su robotika, virtualna stvarnost i umjetna inteligencija. Jedan od 13 europskih inovativnih proizvoda predstavljenih tijekom događanja bio je i STEMI Hexapod robot hrvatske start-up tvrtke STEMI. Hexsapod je izazvao velik interes i pitanja o njegovoj svrsi i funkcijama brojnih posjetitelja hrvatskog štanda.
Nadalje, razna japanska i europska pića, uključujući hrvatska vina Dingač i Graševina, izložena su i ponuđena na kušanje tijekom događanja imajući u vidu da je sektor alkoholnih pića jedan od sektora koji će u EU i Japanu imati najviše koristi od SGP-a.
Događanju su prisustvovali brojni predstavnici političkog i gospodarskog života Japana te diplomatskog zbora od kojih su mnogi posjetili hrvatski štand.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana