Tokyo, 04. lipnja 2020.

Poziv na prethodnu i aktivnu registraciju birača uoči izbora za zastupnike u Hrvatskom saboru

 

Predsjednik Republike Hrvatske je 20. svibnja 2020. donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Tokiju na temelju članka 29. stavka 1. i članka 36 stavka 1. Zakona o registru birača (NN 144/12, 105/15) daje

OBJAVU O PRETHODNOJ I AKTIVNOJ REGISTRACIJI BIRAČA

Birači se pozivaju na prethodnu (birači koji imaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj) i aktivnu (birači koji nemaju prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj) registraciju u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Tokiju, kako bi mogli glasovati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor, koji će se na biračkim mjestima u diplomatskim misijama i konzularnim uredima Republike Hrvatske u inozemstvu održati u subotu, 4. srpnja 2020. i u nedjelju, 5. srpnja 2020. u vremenu od 7,00 do 19,00 sati.

Birači kojima je izdana osobna iskaznica s adresom prebivališta izvan RH bit će aktivno registrirani po službenoj dužnosti prema adresi u osobnoj iskaznici te ukoliko žele glasovati na području drugog diplomatsko-konzularnog predstavništva ili u RH, moraju podnijeti Zahtjev za promjenu mjesta aktivne registracije (npr. prebivalište u Tokiju, a žele glasovati u Sydneyu ili Zagrebu).

Zahtjev za registraciju podnosi se popunjavanjem obrasca za prethodnu ili aktivnu registraciju koji se može predati osobno u Veleposlanstvu RH u Tokiju, dostaviti poštom ili skrenirano putem e-maila na tokyo@mvep.hr, zaključno do srijede, 24. lipnja 2020. Obrasci za registraciju dostupni su na poveznicama na kraju ovog teksta.

U istom roku birači mogu odustati ili promijeniti svoj zahtjev za prethodnu ili aktivnu registraciju. Obrasci kojima se zahtijeva odustajanje ili promjena prethodne ili aktivne registracije dostupni su na zahtjev u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Tokiju.

Bez obzira na način podnošenja, zahtjev je valjan ako je vlastoručno potpisan i priloži mu se preslika važeće hrvatske identifikacijske isprave (putovnice ili osobne iskaznice).

Svi birači mogu zaključno do srijede, 24. lipnja 2020. provjeriti svoj upis u registar birača na mrežnoj stranici Ministarstva uprave RH https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/  , u uredima državne uprave u RH, u diplomatskim misijama i konzularnim uredima RH i putem online sustava e-Građani te zatražiti izmjene eventualnih pogrešnih podataka.

Adresa Veleposlanstva: 3-3-10 Hiroo, Shibuya-ku, Tokyo 150-0012

ZAHTJEV ZA  AKTIVNU REGISTRACIJU

ZAHTJEV ZA  PRETHODNU REGISTRACIJU

 

 

Copyright (c) 1997.- 2021. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana